Vigyázz, átverés!

Nemrég megkeresett valaki Facebookon, bejelölt ismerősnek, és felajánlott egy szolgáltatást, aminek keretében promótálná a zenémet. Az ilyen ajánlatokkal nagyon kell vigyázni, mert szinte biztos, hogy átverés.

De jobb esetben is egy értéktelen szolgáltatást adnak el, amit másik több ezer zenészre tukmálnak rá tömegesen.

Az egónknak nagyon jól tud esni, hogy valaki ismeretlenül megkeres, hogy fantasztikus a zenéd stb… de rögtön kiderül, hogy csak el akar adni valamit.

Már eleve gyanús, ha valaki Facebook üzenetben ad ilyen ajánlatot (mondjuk emailen ez egy fokkal hivatalosabb lenne.)

Hogyan tudod elkerülni az ilyen átveréseket?

Ma már nagyon könnyű lenyomozni bárkinek a hátterét (ha pedig semmit nem találsz róla, akkor az is árulkodó jel.) Én rögtön megkérdeztem, hogy van-e weboldala, csak Facebook oldalt tudott mutatni, ami szintén komolytalan.

Megkérdeztem melyik cégtől van, milyen zenészekkel dolgozott eddig. Ha valaki nem akarja elárulni kikkel dolgozott eddig, az egyértelmű átverés.

Viszont a srác megadott pár zenész nevet… én pedig írtam az összesnek egy üzenetet, hogy tényleg dolgoztak-e vele… senki nem hallott még róla.

Ha ezek stimmelnének, akkor se fizess ki pénzt szerződés nélkül! Aki pedig nem akar szerződést írni, az szintén nagyon gyanús. Egy komoly cég nem dolgozik szerződés nélkül.

Ha szerződés van, olvasd végig, mit tartalmaz, milyen kötelezettségei vannak a cégnek.

Másik kérdés, hogy ha valós szolgáltatást ajánlanak fel, akkor megéri-e? 

Magyarországon ilyen szolgáltató nincs, de külföldön már elég sok. Viszont ezek nem magyar pénztárcára vannak szabva… ezért én azt gondolom, hogy nem túl hatékony százezreket (vagy milliót) kifizetni egy kampányra. Főleg, hogy semmilyen megtérülést nem garantálnak cserébe. Ennyi pénzből SOKKAL többet ki tudsz hozni önerőből, például Facebook hirdetéssel.

(Persze ehhez tudni kell, hogyan érdemes Facebookon hirdetni, hogy megtérülése is legyen.)

Kérdésed van? Írj Facebook Messengeren!