Hogyan találj menedzsert a zenekarodnak

Sokan keresnek meg azzal a kérdéssel, hogyan találjanak menedzsert maguknak, vagy a zenekaruknak, ezért is született ez a cikk 2014-ben. Most egy kicsit frissítem, és bővebben kifejtem a korábban leírtakat.

Érthető, ha az ember a zenei karrierje kezdetén minden opciót számításba vesz, hogy sikereket érjen el, ezért logikusnak tűnhet külső segítséget keresni: mondjuk egy menedzsert. Egy olyan embert, akinek megvannak a kapcsolatai, aki tudja, hogyan kell “befuttatni” egy zenészt/zenekart, aki egyengeti a zenei karriert, így nekem nem kell foglalkoznom semmivel, csak a zenéléssel.

Mindez ideálisan hangzik, a valóság viszont az, hogy egy kezdő zenekar csak nagyon-nagyon ritka esetben talál menedzsert.

manager

Egy menedzser tipikusan százalékot kap a bevételeidből (mondjuk 20%-ot). Ha te havonta 100.000 forintot keresel a zenéddel, akkor semmilyen menedzser nem fog tudni neked dolgozni havi 20.000 forintért. Aki, meg 20.000 forintért elvállalja, azt meg valószínűleg érdemes elkerülni nagy ívben, mert nem valószínű, hogy túl sok mindent megtesz az érdekedben. (Nem számít, hogy mennyire imádja a zenédet!)

Nem kell menedzsert keresned… a menedzser fog téged megtalálni. 

Sokat számít az időzítés, és hogy jó helyen legyél. Semmiképp ne látszódjon, hogy neked szükséged van egy menedzserre. 

Saját magadnak kell felépítened a zenekart, még MIELŐTT bármilyen menedzserrel kezdenél dolgozni. Senki nem akar dolgozni egy küszködő zenekarral, de MINDENKI benne akar lenni egy sikeres projectben.

Ha nem összeszedett a produkciód, online és offline, akkor semmilyen (komoly) menedzser nem akar majd veled dolgozni. Ha csak 600 követője van a zenekar Facebook oldalának, 1500 megtekintés a Youtube videóidon, még csak szóba sem fog állni veled senki.

Közvetlenül megkeresni menedzsereket szinte soha nem működik. Szeretik felfedezni az új tehetségeket. Ha ők fedeznek fel téged, akkor arra büszkék lesznek, és mindenkinek az orra alá akarják majd dörgölni, hogy ők fedeztek fel téged.

Vannak ritka esetek, amikor egy komolyabb menedzser el kezd foglalkozni egy kezdő zenekarral, ők általában tapasztalt, jó kapcsolatrendszerrel rendelkező emberek, akiknek 1 telefonhívásuk annyit ér, mint neked 100 telefonhívásod. Ha csak 10 percet foglalkoznak veled, az a 10 perc is meglehetősen hatékony.

Két fajta menedzser van:

1. Az előbb említett, kiépített kapcsolatokkal rendelkező
2. A kezdő, tapasztalatlan menedzser, aki orrba-szájba hirdeti mindenhol a zenekarát, minden erejével.

Ha szerencséd van, egy olyan menedzserrel tudsz majd dolgozni, aki mindkettő egyszerre. Mindenesetre soha ne kezdj olyannal dolgozni, aki ezek közül egyik sem, csak azért, hogy elmondhasd, hogy menedzsered van, vagy mert ki akarsz bújni a felelősség alól.

A jó hír, hogy nincs is szükséged menedzserre, mert rengeteg dolgot te magad is meg tudsz csinálni, sőt, nálad jobban, és elhivatottabban senki nem fogja csinálni. Egy menedzser akkor fog téged megközelíteni, amikor a legkevésbé számítasz rá, és amikor nem keresed.

Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel? Ne maradj le a blog bejegyzésekről, iratkozz fel:

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*