Hogyan írjunk dalszöveget

A dalszöveg az egyik legfontosabb rész a dalszerzés folyamatában, és talán a legegyedibb része is egy dalnak. Viszont ha még nincs tapasztalatod abban, hogy hogyan kell jó dalszöveget írni, vagy hogy egyáltalán hogyan kezdj hozzá, akkor nem túl sok hely van, ahol ehhez ötleteket tudsz szerezni. Legalábbis magyar nyelven nincs. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan tudsz elkezdeni saját dalszövegeket írni, még akkor is, ha soha nem írtál semmit. Hiszen valahol el kell kezdeni, és a profik is nulláról kezdték valamikor.

Olvass dalszövegeket másoktól

Először is érdemes elolvasni sikeres dalok szövegeit. Nem hallgatni, hanem olvasni! Figyelj oda, hogy milyen szófordulatokat használnak, miket NEM használnak. Figyeld meg, hogy milyen metaforákat, hasonlatokat, megszemélyesítéseket használnak. Mitől lesz egyedi, személyes a dal? Milyen hangulatokat, képeket festenek?

Kezdd a zenével

Ki kell találnod, hogy mégis mi lesz a témája a szövegnek. Ehhez jó támpontot adhat, ha már megvan a zene. Hiszen a zenének már önmagában van egy hangulata. Milyen a zene? Lassú vagy pörgősebb? Pozitív, vagy inkább melankólikus, esetleg komolyabb hangvételű? Ha van egy dallam, arra írhatsz valamilyen kamu szöveget, amit később kicserélhetsz normális szövegre.

Kezdj el írni

Ha kitaláltad, hogy miről fogsz írni, akkor egyszerűen kezdj el írni. Ezen a ponton még nem feltétlenül kell azzal foglalkozni, hogy rímel-e, vagy milyen a ritmizálás, egyszerűen csak írj. Később lefaraghatod ami nem kell, átírhatod ami nem hangzik túl jól és kitalálhatsz rímeket, de először nem kell ezeken görcsölnöd. Tény, hogy nem jó ha túlságosan egyszerű a szöveg, de az sem jó ha túl agyoncsavart, ha túl van agyalva.

Dalszerkezet

Írd le előre, hogy mi lesz a dalszerkezet. A két alappillére mindegyik dalnak a verze és a refrén. A verzéknek mindegyiknek más a szövege, viszont a refrén szövege mindig ugyanaz, tehát azt csak egyszer kell megírni. Mi a fő üzenet amit mondani akarsz a dallal? Ennek meg kell jelennie a refrénben. Tehát ha valamelyik részben benne van a fő üzenet, akkor az a rész a refréned.

A dal címe

A dalnak kell egy címet is adni, ami szintén a dalszövegíró feladata. A dalcím nagyon gyakran megjelenik a refrénben, így onnan ötletelhetsz, ha már megvan. De lehet, hogy még semmit nem írtál, amikor már van egy ötlet dalcímre, ebben az esetben viszont gondolkozz abban, hogyan tudod azt elhelyezni a refrénben.

Legyél kész kukába dobni a műved

Amikor Pharrell Williamst felkérték, hogy írja meg a Happy című dalt, akkor kilenc teljes dalt megírt, mielőtt megírta volna azt a dalt, amit ma Happy néven ismerünk. A másik kilenc dalt kidobta. És itt egy tapasztalt, sikeres dalszerzőről beszélünk! Azaz legyél kész arra, hogy a legtöbb dal amit írsz, az megy a kukába. A legtöbben beleesnek abba a hibába, hogy túlságosan ragaszkodnak minden egyes műbe amit írnak. Pedig a legjobb dalszerzők sem tudnak százból száz jó dalt írni!

Szeretnél többet tanulni dalszerzésről? Nézd meg az online dalszerző kurzusainkat itt: https://online.zeneimarketing.hu/