Hogyan tegyél pozitív benyomást elsőre: a hollywoodi trükk

A márkád, imidzsed része, hogy hogyan öltözködsz a színpadon, fotókon, vagy zenei videókban. De van egy jelentős tényező, amit kevesen használnak tudatosan, aminek semmi köze a stílushoz, semmi köze a divathoz, vagy az ízléshez, és ez a tényező nem más, mint a színek tudatos használata.

Kevesen hiszik el, pedig tudományos tény, a színek pozitív, vagy negatív irányba befolyásolhatják a rólad alkotott képet, ugyanis nem mindenkihez illik minden szín. A természetes színeid (a hajad, bőröd és szemed színe) bizonyos színekkel és árnyalatokkal harmonizálnak, más színektől pedig elütnek. (Többek közt ezért is lehet rossz ötlet a zenekari egyenruha.)

Amikor találkozol valakivel, rögtön az első benyomás a kinézeted, még mielőtt egy szót is váltottatok volna. Ha a megfelelő, hozzád illő színeket hordod, a rólad alkotott kép pozitívabb lesz (magadnak is, tehát magabiztosabb leszel), és ez nem csak a színpadon, hanem az élet más területein is hasznos: tárgyalásnál, állásinterjún vagy társkeresésnél.

Ugyanúgy, ha nem a hozzád illő színekben öltözködsz, az negatívan üt vissza, és negatívabb képet fest rólad.

A színek tudományos vizsgálata Sir Isaac Newtonnal kezdődött, amikor egy prizma segítségével a szivárvány színeire osztotta a fehér fényt. Newton alkotta meg 1666-ban a színek kördiagramját, ami lenyűgözte a művészeket, a festőművészek onnantól tudatosan használhatták a színeket, sőt a grafikusok, dizájnerek a mai napig ezt használják.

palette-42290_1280

A következő áttörés Albert H. Munsell nevéhez kötődik, aki 1905-ben egy sokkal részletesebb és pontosabb elméletet fektetett le azáltal, hogy három dimenziós térbe helyezte a színeket és árnyalatokat.

Munsell_Color

A színek és az öltözködés kapcsolatáról szóló legnépszerűbb kiadvány az 1980-ban megjelent Color Me Beautiful c. könyv, amiben négy színtípusra osztja az embereket az alapján, hogy milyen színek illenek hozzánk. (tél – tavasz – nyár – ősz típusok)

Azóta viszont tovább fejlesztették, és ma már 12 (sőt, valahol 16) féle típust különböztetnek meg, ami Munsell elméletére épül, és sokkal pontosabban meghatározhatja, hogy milyen színű öltözék illik a te természetes színeidhez, és melyik nem.

Interneten rengeteg weboldalon találsz teszteket, táblázatokat, amikkel meghatározhatod, hogy te melyik típusba tartozol, és melyik színek illenek hozzád.

Másik trükk a hollywoodi színészektől ellesni, ahol ezt már régóta tudatosan használják. Ha tudod melyik típusba tartozol, és egy ismert színész is ugyanabba tartozik, rákereshetsz a fotóira, biztos lehetsz benne, hogy szinte mindig csak a hozzá illő színekben fogod látni (a hivatalos fotókon).

"Collateral" Los Angeles Premiere - Red Carpet

 Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel? Iratkozz fel, hogy ne maradj le a bejegyzésekről:

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*