A srác, aki kiadó nélkül kiütötte Justin Timberlake-ket

Alex_Day_ChartJackers_gig_for_Children_in_Need

Bárcsak okosabb, tájékozottabb lettem volna 20 évesen… Mindent rosszul csináltam: azt hittem, hogy a legjobb zeneművészeti iskolákba kell járnom, azt hittem, hogy szükségem van egy diplomára. Azt hittem, hogy szükségem van egy kiadóra, egy menedzserre ahhoz, hogy sikeres zenész legyek.

Ezek egyikére sincs szükségem.

Ezek egyikére sincs szükséged.

Más világot élünk ma, és ennek nagyon jó példája Alex Day, aki  kiadó nélkül, leginkább Youtube követői segítségével 2013-ban megelőzte Justin Timberlake-ket az iTunes top listáján.

ituneschartalex

Justin Timberlake és Alex Day albuma ugyanazon a napon jelent meg, a képernyőmentés pontosan egy nappal az album megjelenések után készült.

Justin Timberlake-ket sokan a zeneipar koronahercegének tartják, a kiadók imádják, a rádiók imádják, mindenfelé turnézik, egy masszív marketing gépezet van mögötte, ami mind nagyon szép.

De nem volt elég, mert Alex Day kiütötte.

Természetesen a média hamar felkapta a fejét a sztorira, és rengeteg interjú készült vele, hogy kiderítsék, mégis hogyan csinálta. Hamar kiderült, hogy a masszív Youtube követőinek a támogatásával sikerült elérnie, hogy ennyien megvették a zenéjét.

Nem csupán a követők száma hozta az eredményt, hanem a rajongóival felépített kapcsolat is rengeteget számít.

Bár Alex Day Youtube csatornáján lassan 1 millió követő van, saját bevallása szerint már azóta szoros kapcsolatot tart a rajongókkal, amióta kezdetben csak 30 követője volt.

Jelenleg havonta kb. 4 millió forintnyi bevétele van zene és merch eladásokból, ennek ellenére még mindig független, és egy kiadóval sem szerződött le.

“Többször találkoztam kiadókkal, de valahogy soha nem lett belőle semmi. Legutóbb a brit Island Records azt mondta “csak olyan előadókkal szerződünk, akik 1 millió lemezt eladnak a következő 3 hónapban”. Csak azt nem értem, hogy ha arra várnak, hogy nélkülük elérjem ezt, akkor mi a francért lenne szükségem bármikor is kiadóra? Találkoztam a Warner, EMI és Sony kiadókkal is, de ők is jobb esetben csak a titkomat akarták megtudni, rosszabb esetben pedig alulinformáltak vagy lusták voltak.”

Nemrég beszélgettem Alexszel, és felvetődött, hogy én a blogban mindig azt hangsúlyozom, hogy a zenészeknek nem feltétlenül kell drága hangszereket és stúdió cuccokat venniük ahhoz, hogy sikereket érjenek el. Úgyhogy megkérdeztem, ő mivel vette fel a lemezét.

“A lemezt egy barátomnál vettük fel egy pici stúdióban, ahol még patkányok is voltak! Logic-ot használtunk, meg pár billentyűt, és egy nap alatt felvettünk egy dalt.”

Szakmailag lehetne vitatkozni, hogy kinek-mennyire jön be Alex zenéje, de ami vitathatatlan, és a történet tanulsága, hogy a zenészek gyakran túl sok pénzt fektetnek drága cuccokba, pedig sokkal fontosabb dolgok vannak, amivel foglalkozni kellene a siker érdekében.

Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel? Iratkozz fel, hogy ne maradj le a bejegyzésekről:

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*