Hogyan készíts vírusvideót

viral-video-on-youtube

Valószínűleg minden zenekarnak álma, hogy a videóját felkapják, és vírusszerűen terjedjen az interneten, ezzel óriási ismertséget hozva nekik. És valóban, egy vírusvideó olyan, mintha megnyernéd az internet lottóját, az az egy videó óriási publicitást hozhat.

Mik azok az összetevők, amik kellenek ahhoz, hogy egy videóból vírusvideó legyen?

[restrict …]

Rengeteg cikk és videó foglalkozik a vírusvideók titkának fejtegetésével, de aligha találni konkrét, kézzel fogható tippeket. Mindenhol nagyon nagy általánosságokról írnak (“legyen benne érzelem” és hasonló bullshit).

Úgy gondolom, egy vírusvideóhoz kell egy jókora adag kreativitás, még nagyobb adag szerencse, de ha megfigyeljük mi a közös az ilyen videókban, akkor bizony jócskán találunk közös vonásokat, és talán közelebb kerülünk a receptjéhez.

1. Legyen marketing terv

“Szerettem volna elhencegni, hogy a videóm magától lett felkapott és népszerű, de nem ez történt. Egy tonna marketinget tettem bele, és ez még jóval azelőtt indult, hogy a videót publikáltam. Nem véletlenül lett vírusvideó – az én munkám által.”

Írja a blogjában Karen X. Cheng, akinek a “Girl Learns To Dance In A Year” c. videója pár nap alatt ért el többmillió megtekintést.

Tudjuk azt is, hogy Boggie – Parfüm videóját is rengeteg blognak küldték ki, mielőtt felkapott lett.

Ne bízd a véletlenre. Ne csak a közösségi oldalakon oszd meg.

– Kérd meg személyesen az ismerőseid (igen, egyesével!), hogy osszák meg.
– Készítsd egy nagy excel listát, amiben olyan blogok, weboldalak vannak, akiket érdekelhet a videó. Ez órákba, napokba telhet kigyűjteni, úgyhogy jó, ha ezt előre megcsinálod.
– A reddit.com egy a sok lehetőség közül, ahol ha felkapott lesz egy cikk, akkor kikerül a főoldalra, és százezrek fogják megnézni.
– Keress minél több olyan releváns oldalt, blogot amit a témába vág.

A Youtube videóknál az a lényeg, hogy minél rövidebb idő alatt minél többen nézzék meg/osszák meg, mert akkor kikerül a Youtube főoldalára a videó.

De mindez semmit nem ér, ha nem elég jó…

2. A tartalom

Mi a közös a zenei vírusvideókban? Mindegyikben ott van ugyanaz az elem: váratlan, meghökkentő. 

Az alábbi zenei vírusvideók nagyon jó példák erre. Hány metál szóló van fenn Youtubeon? Rengeteg. Hány jazz szóló van fenn? Talán még több. Hány Miley Cyrus feldolgozás van fenn? Talán millió.

De egyik sem olyan, mint ezek a videók. Senki nem gondolt még arra, hogy ukulelén szólózzon egy Cannibal Corpse dalra, vagy 50-es évek doo wop stílusában dolgozzon fel egy Miley Cyrus dalt… vagy épp popókon doboljon! Mert nem ez a normális, ezek az emberek szembe mennek a “normálissal”.

Mindben az a közös, hogy váratlan és meghökkentő. Vagy azért, mert egy totál másik stílusba visznek át egy dalt (pl. egy bugyuta Justin Bieber dalból dögös funk hangszerelést), vagy egy kevésbé szokványos hangszeren (ukulele, furulya) játszanak el egy brutál szólót.

Másik közös pont, hogy ezen videók szinte mindegyike egy ismert dal feldolgozása. Saját, alig ismert dallal valószínűleg kevesebb eséllyel lehet vírusvideót csinálni. Egy ismert dalnál viszont van mibe kapaszkodnia az embereknek.

Mitől lesz jó egy videó

Kézenfekvő a válasz: ha az emberek megosztják. A “word of mouth”, (magyarul a szájról szájra terjedő dolgok) titkát régóta próbálják megfejteni a legnagyobb cégek, mert óriási marketing ereje van. Amit az emberek egymásnak ajánlanak – termékeket, szolgáltatásokat, márkákat – az sokkal hitelesebb, mint bármilyen reklám.

Ha meg kéne tippelni, hogy az ilyen jellegű személyes ajánlások hány százaléka terjed online és hány százaléka offline (tehát nem az interneten), akkor a legtöbben 50-50%-ra tippelnek. Logikus lehetne, hiszen rengeteg időt töltünk online.

A valóság viszont teljesen távol áll ettől. Johan Berger – Contagious c. könyvében írja, hogy ezen ajánlások csupán 7%-a terjed online, és 93%-a offline!

Letesztelheted a videód, hogy elég jó-e arra, hogy terjedjen: gondold végig, elég érdekes ahhoz, hogy egy sörözés alkalmával szóba kerüljön? Ez az igazi mércéje.

“te, láttad azt a videót, amiben a csajt élőben fotosoppolják??”

“láttad azt a videót, amiben a csávó ukulelével metálszólózik? állat, gyere megmutatom Youtubeon…”

Összegezve:

– Legyen marketing terv, hogy minél több helyre felkerüljön minél rövidebb idő alatt.

– Nem a videó minősége számít, láthatod, hogy ezek mind “homemade” felvételek, nulla költségből forgatták a videókat. A tartalom számít, hogy mennyire kreatív. Legyen meghökkentő, váratlan, menjen szembe azzal, ami a megszokott.

[/restrict]