Hogyan keress több pénzt session zenészként

De mi is az a session zenész?

A session zenész az, aki nem állandó tagja a zenekarnak, hanem egy koncert (vagy akár egy egész turné), vagy a stúdiómunkálatok erejéig csatlakozik a zenekarhoz, zenei produkcióhoz.

Nézzük meg, mi kell ahhoz, hogy session zenészként sikeres legyél.

Magas színvonalú zenélés

Ezt talán le sem kellene írni, annyira magától értetődő, hogy szakmailag átlag fölötti szintre kell magadat képezni. Az az alap, hogy a hangszeredet (vagy énekhangodat) igen magas szinten kell tudnod használni. De olyan dolgok is lényegesek, mint például kottaolvasás, SŐT “blattolás”, ami azt jelenti, hogy ha nincs időd kigyakorolni az adott dalt, akár rögtön le is tudod játszani, ha eléd raknak egy kottát!

Ezen kívül fontos még, hogy több zenei stílusban is jártas legyél, legyen egy bizonyos szintű zeneelmélet és improvizációs tudásod. Legyen jó a “time”/ tempó érzeted… és lehetne még sorolni, de talán ezek a leglényegesebbek szakmailag.

Megfelelő személyiség

Igazából ezzel kellett volna kezdenem a sort, hiszen lehetsz a legjobb zenészek között, de ha nem megfelelő a személyiséged, akkor egy idő után soha senki nem fog hívni. Sajnos sok ilyen kiváló zenészt ismerek, akiket már azért nem hívnak sehova, mert annyira megbízhatatlanok.

Olyan dolgok, mint például rendesen felkészülni a próbákra, időben ott lenni, nem késni. A próbákra, koncertekre megfelelő felszereléssel, hangszerrel, öltözékkel eljönni. Ez olyan szint, mintha oviban lennénk, de sajnos felnőtt emberekre is jellemző, hogy nincsenek ilyen szinten.

Ezen túl számít, hogy az illető hogyan viszonyul a zenésztársakhoz, vagy éppen a rendezvényszervezőhöz, technikusokhoz, egyéb szakmabeliekhez, akikkel érintkezik a zenekar. Sajnos sok olyan zenészt ismerek, aki eszméletlen jó a hangszerén, de amúgy meg a Playstation-ön disznóvágást játszik.

Nézzük meg, hogyan tudod kihozni a legtöbbet abból, ha session zenészként szeretnél pénzt keresni.

Készíts videót

Szinte bármilyen készülékkel akár ingyen fel tudsz venni videót magadról. Ma már egy telefonnal is nagyon jó videót lehet készíteni. Eszméletlenül fontos a videó!

Amikor nekem szükségem volt egy session zenészre, és ajánlottak valakit, akkor mindig az volt az első, hogy rákerestem Youtube-on az illető nevére, és egy ilyen videóból nagyon sok minden leszűrődik, hogy milyen szakmai szinten van.

Minél több videót készítesz, annál jobb, és annál nagyobb esélye van hogy rád talál valaki, aki pont ilyen hangszerest / énekest keres. A videó lehet egy improvizáció, egy groove, egy feldolgozás, vagy bármi amin épp dolgozol.

A videót töltsd fel Youtube-ra, Facebookra (legyen CÉGES Facebook oldalad, ami NEM ugyanaz, mint a személyes profilod! sokan keverik a kettőt). Ezen kívül a Linkedin is nagyon jó csatorna lehet, oda is ki tudod posztolni a videókat.

Networking

Vagy más néven kapcsolatépítés. Kapcsolatokat online és offline is tudsz építeni. Persze az offline kapcsolatépítés sokkal többet ér, hiszen egy online üzenet soha nem fog felérni egy személyes találkozóval.

Menj el rendszeresen koncertekre, jam sessionökre, ahol zenészekkel találkozhatsz, ismerkedhetsz. Ha ügyes vagy, akkor igen hasznos lehet belógni a backstage-be és ott haverkodni a zenészekkel! Ezt még akár ismertebb sztár zenekaroknál is meg tudod csinálni.

A közösségi oldalakon a zenészek tipikusan egy családként viszonyulnak egymáshoz, még akkor is, ha teljesen vadidegenek, és soha nem találkoztak még. Ha látszik a profilodon, hogy zenélsz, akkor nyugodtan bejelölhetsz ismerősnek más zenészeket Facebookon vagy Linkedinen.

Freelance oldalak

Vannak weboldalak, ahol session zenészekre lehet keresni, a legismertebbek talán a fiverr és az Airgigs.com. Te is készíthetsz egy profilt magadnak ezeken az oldalakon, mint session zenész, és így a világ bármely országából megkereshetnek munkával.

Ennek persze feltétele, hogy fel tudd venni saját magad, ideálisan a saját kis házi stúdiódban (hiszen, fontos hogy gyorsan kész legyél a munkával), és te már csak a felvett track-et küldöd át a megrendelőnek online.

Talán mondanom sem kell, hogy minél több és jobb anyagot (videókat) kell feltöltened ezekre az oldalakra, hogy a megrendelő meg tudja hallgatni, milyen szinten zenélsz.

Hangstúdiók és kiadók

Keresd meg a helyi hangstúdiókat és kiadókat, hiszen sokszor keresnek zenészeket egy stúdiófelvételhez, vagy éppen egy koncertturnéhoz. Küldd el nekik a legjobb videódat. Sőt, a legjobb, ha bemész először egy személyes beszélgetésre, és utána küldesz bármilyen anyagot, akkor biztos hogy sokkal jobban fognak rád emlékezni!

Jogdíjak

Ne felejtsd el, hogy előadóként előadóművészi jogdíj illet a lejátszások után. Ha már sok felvételen zenélsz, akkor komoly összeg tud összegyűlni a jogdíjakból. Ehhez az EJI oldalán kell regisztrálnod mint előadó.