Csak azt bánom, hogy ezt nem hamarabb léptem meg! (fülmonitor)

A zenekarral hónapokig beszéltük, hogy “kéne-kéne”, aztán megvettük. Nagyon nem bántam meg. Fülmonitorok!

Amíg a fülmonitor témának nem néz utána az ember, addig azt hiheti, hogy ez valami sztár hóbort. Azt kell, hogy mondjam, nagyon nem. Rengeteg előnye van, és alapvetően változtatja meg a színpadi élményt.

Hangerő 

Akiben egy hangyányi muzikalitás van, az nem csak magát akarja hallani a színpadon, hanem a többi zenészt is. Ez állandó probléma a színpadon (hogy nem halljuk egymást), viszont ha növeled a hangerőt a monitorládákban, akkor csak káosz lesz, és ez kifelé, a közönség felé is sokkal rosszabb hangminőséget ad.

Fülmonitorokkal SOKKAL kisebb hangerőn is kristálytisztán hallasz mindent, és ha mindenki fülmonitort használ, akkor egyáltalán nincs szükség monitor ládákra, ami a jóval kisebb hangerő miatt jelentősen minőségibb hangot ad kifelé is.

Az utóbbi 8-10 koncertet fülmonitorokkal csináltuk, és bár befelé soha nem voltak tökéletesek az arányok, viszont az összes ilyen koncerten az volt a visszajelzés, hogy nagyon profi volt kifelé a megszólalás.

A túlzott hangerő nem csak a hangminőség miatt lényeges. A legfontosabb érzékszervünk, a hallásunk épségét is megőrzi a fülmonitor, ami ideális esetben a fülbe simul, és szinte teljesen leszigetel a külső hangokat. Ez például akkor is jó, ha az akusztikus hangszerek (pl. dob) túl hangosak lennének, vagy túl közel állnánk hozzá.

A vezeték nélküli rendszerekben pedig még limiter is van, ami levágja a túlzott kiugrásokat (ha pl. a hangtechnikus valamit elszúrna), és így nem süketülünk meg.

Előnye még az alacsonyabb hangnyomásnak, hogy az énekesnek nem kell annyira megerőltetnie a hangját. Ez hosszabb koncertek vagy turnék alatt nem egy utolsó szempont.

Korábbi cikkekben írtam, hogy a stúdió eszközöknél a legolcsóbbak is tökéletesek ahhoz, hogy mondjuk otthon elkezdj demokat felvenni. Na ez a fülmonitorra nem igaz. Egy vezeték nélküli fülmonitor szett 200.000 forint alatt csak vicc kategória lehet. Tehát semmiképp ne vegyél olcsóbbat, inkább gyűjts még rá!

Viszont egy fülessel, és vezetékes fülmonitorozással viszonylag olcsón kijöhetsz. Ehhez szükséged van egy jobb fülesre, amit már mondjuk 30.000 forintból meg tudsz venni (pl. Shure SE215), és egy fejhallgató erősítőre. (kb. 10.000 Ft). Ennek hátránya, hogy kényelmetlen lehet a mozgás a kábelek miatt, még akkor is, ha ülve zenélsz a színpadon.

img_4933

A fülesek terén igen széles a választék, és árban is óriási különbségek vannak. Vannak kétutas megoldások is, ahol a mélyeket is jobban hallod (basszusgitárosoknak előny), sőt még normál zenehallgatásra is tökéletes. Viszont ezeknek az ára kb. 150.000 forint (igen, csak a füles!) Például Shure SE535.

Ha megvettél egy fülest, akkor később bármikor upgrade-elhetsz, és vehetsz hozzá vezeték nélküli szettet.

Vezeték nélküli fülmonitorozás

A vezeték nélküli megoldáshoz a fülesen kívül szükséged van egy adóra és egy vevőre. Az adóba megy bele a keverőből a monitor vonal, a vevőt pedig magadra csatolod, és abba dugod a fülesed.

A vevő:

img_4926 img_4927 img_4928

Beszéljünk most picit a rossz tapasztalatokról.

A fülmonitorozás rosszabbul is elsülhet, elmondom miért. Nekem az a tapasztalatom, hogy a monitor ládák csak nagyon ritka esetben vannak jól belőve.  Viszont akármilyen rossz élményem volt a ládákkal, azért mégis hallottam mindent, még ha csak minimálisan is.

Na most ez fülmonitornál nem így van. Ha a fülmonitor rosszul van belőve, akkor bizony nem hallod azt a hangszer, amit nem tesznek bele. És miután a füles belesimul teljesen a fülbe, ezért kintről sem hallod.

Viszont erre megoldás lehet ilyen helyzetben, hogy az egyik fülest kiszeded a füledből, és akkor kintről hallasz mindent. Illetve fülmonitorozásnál mindenképp időt kell szánni rendesen a hangbeállásra, és nem árt, ha saját hangtechnikust visztek, aki tudja, hogy mit preferáltok.

Még profibb megoldás erre a saját digitális keverő, amit akár kizárólag a fülmonitorozásra használtok. Egy digitális keverővel akár a próbateremben beállíthatjátok a monitorokat, és azt le lehet menteni. Ezzel akár 15 percre lehet rövidíteni a hangbeállást, mivel minden ugyanúgy fog szólni a fülesekben, bármilyen színpadon vagy klubban.

Az adó:

img_4935

Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, mert lesznek hasznos tippek, amiket csak emailben küldünk ki!

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*