Az 5 legfontosabb eleme egy házi stúdiónak

The_Podcave_home_studio_update_(179160280)

Mi köze a stúdiónak a marketinghez?

Nagyon is sok. A zenei vállalkozás egyes elemeit nem lehet elszigetelten kezelni. Bármilyen kisvállalkozásra igaz, hogy ha fölösleges dolgokra költesz, akkor az másnak a rovására megy – hiszen máshova (ami fontos lenne) kevesebb pénzt tudsz költeni.

Manapság már nincs szükség milliókat befektetni ahhoz, hogy házi stúdiód legyen, mert a mai cuccok elég komolyak és megfizethetőek is.

Mégis gyakran azt látom, hogy vannak, akik irreálisan túl sok pénzt költenek stúdió cuccokra (vagy hangszerekre). Miközben azt a pénzt okosabban is el lehetne költeni (például arra, hogy több emberhez jusson el a zenéd). Mi az, amire tényleg szükséged van, hogy jó felvételeket tudj otthon készíteni, és ne költs fölöslegesen.

1. Egy erős számítógép

A legtöbbünknek ez már meg is van, így sokaknak ezen a téren nem is kell pluszban befektetni.

Mac vagy PC? Ne higgy a parasztvakításnak… mindkét gépen születnek világszínvonalú felvételek. Én a Mac-et teljesen fölösleges plusz költekezésnek gondolom egy otthoni stúdióban.

Egy tipp: minél több RAM-ot veszel, annál jobb!

2. Bármilyen DAW megteszi (digital audio workstation)

Cubase, Pro Tools… teljesen mindegy. Használd azt, ami neked kényelmes, és könnyen tudod kezelni. A profik legtöbbször inkább Pro Toolst használnak, de igazából a felvétel alapján senki nem fogja megmondani, hogy min vetted fel, és nem is fogja érdekelni… Hogy mit varázsolsz bennük, az sokkal fontosabb.

Gyakran látom, hogy fórumokon ezeken vitatkoznak, hogy melyik DAW a legjobb… te ne ess ebbe a hibába. Ha több időt töltesz azzal, hogy jobb dalokat írj, jobban hangszerelj, az sokkal inkább meghozza a gyümölcsét, mint a fölösleges szócséplés.

3. Egy stabil audio interfész

Az analóg vagy akusztikus hangot digitális jellé kell alakítanunk, itt jön a képbe az interfész. Ne vegyél fölöslegesen túl drágát. Hacsak nem akarsz dobot felvenni több csatornán, akkor egy kétcsatornás USB interfész tökéletesen megfelel. Legyen benne egy mikrofon előfok, fantom táp, jack és XLR bemenet, sztereo kimenet és legalább egy fejhallgató kimenet.

 4. Egy jó stúdiómikrofon

Nyilván a mikrofon szerves része a stúdiónak. Miután a technológia már nem új, és nem is nehéz másolni, ezért a stúdió mikrofonok ára jelentősen lecsökkent. 30-40 ezer forintnál nem kell többet költened egy stúdió mikrofonra, mert már nagyon jó minőséget kapsz ezen az áron. Több profit ismerek, akik a Behringer B1 vagy B2-t használnak például, ami kb. ez az árkategória.

5. Stúdió fejhallgató vagy monitor hangfal

Először is, teljesen rendben van fejhallgatón hallgatni és keverni. Úgyis meg kell hallgatnod majd a zenéd más cuccokon is: autóban, valami hifin, másnak a hangcuccán stb. Ha monitor hangfalat veszel, akkor se költs túl sokat, mert olyan nagy különbséget úgysem fogsz hallani.

Azon gondolkodsz, hogy még “felturbózd” pár dologgal a stúdiód? Pl egy előfok vagy egy újabb kütyü? Ha csak nem ezzel foglalkozol napi szinten, (például ebből élsz), akkor teljesen indokolatlan ennél több pénzt költened a stúdiódra, vagy több időt szánnod a kütyükre.

Vannak sokkal lényegesebb dolgok, amikre költheted a pénzed/időd.

Ugyanez igaz a hangszerekre… vannak akik túl sok időt és pénzt költenek a hangszerekre. Ismerek világszínvonalú zenészeket, akik pocsék hangszereken is zseniálisan játszanak, de a pocsék zenészek, a drága hangszergyűjteményükkel is pocsék zenészek maradnak.

A zene nem a hangszerekről (és a kütyükről) szól, ezek csak eszközök.

Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel? Iratkozz fel, hogy ne maradj le a blog bejegyzésekről:

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*