4 tipp, hogy sokkal jobb zenekari fotóid legyenek

Close up of photographer Sarah Lee

Mint bármilyen vizuális elemnél, egy zenekari fotónál is első ránézésre látható, hogy amatőr, vagy profi produkcióval állunk-e szemben. A produkció alatt itt nem csak a zenére gondolok.

Mivel a fogyasztók (rajongók, szervezők stb.) jelentős többségét nem kizárólag a zene befolyásolja a döntésben, ezért neked is egy komplett “csomagként” kell tekintened a zenei produkciódra, aminek a zene csak egy kisebb része.

Hogy mennyire sikerül profira a zenekari fotó, az részben rajtad is múlik. Ha néhány dologra odafigyelsz, az eredmény sokkal jobb lesz.

1. Öltözék 

Ugyanúgy, ahogy a színpadon, a fotón is fontos az öltözék. Már volt erről szó: ha ugyanúgy vagy felöltözve, mint Gyuri az irodából, vagy Lali a sarki boltból, akkor nem fog zenekari fotónak tűnni, inkább csak egy sima csoportképnek, amin néhány fickó áll.

Legegyszerűbb, ha ugyanaz az öltözéke a zenekarnak, mint a színpadon. (Hacsak nem valami speciális témát fotóztok, pl. valami különleges lemezborító). A fotózásra mindenki vigyen több öltözéket (legalább 2-3), hogy lehessen variálni a színekkel.

2. Ötletek

Kell, hogy legyen kialakult ötleted, mielőtt beszélsz a fotóssal. Erre legkézenfekvőbb módszer, a Google keresőben rákeresni zenekari fotókra. (pl “band photos”), és egy jópárat megnézni. Vannak jó és pocsék zenekari fotók. Mitől jobb az egyik mint a másik? Milyen szögből fotózták, milyen a háttér? Válassz ki legalább 10-15 fotót, ami szerinted a legeslegjobb, nem árt, a párat tudsz mutatni a fotósnak, hogy te valami hasonlót szeretnél.

3. A fotós

Ne hívj fotóst csak azért, mert olcsó vagy ingyenes, vagy mert valakinek az ismerőse. Nem elég, ha valakinek drága gépe van, de még a fotós végzettség/papír sem biztosíték semmire! (zenét sem az alapján hallgatunk, hogy milyen végzettsége van a zenészeknek).

Kell, hogy legyen portfóliója, amit megmutat. Olyan fotóst kell keresned, aki fotózott már zenekarokat, koncerteket, de minimum modelleket.

Vannak fotósok, akik tökjó fotókat csinálnak, de egy zenekari fotózásnál derül ki, hogy mégsem olyan jók, mert még soha nem csináltak ilyet. Ha kimegy mondjuk az erdőbe fotózni, ott ellőhet 1 millió képet, és akkor lehet hogy 1-2 véletlenül sikerül is neki… Egy zenekari fotózáson nincs lehetőség hatezer fotót ellőni, így mindenképp csak olyat érdemes hívni, akinek van tapasztalata ebben.

Kell, hogy legyen valami plusz a fotóiban, ami nem azt jelenti, hogy ízléstelen HDR fotókat csinál, vagy agyoneffektezi Photoshoppal…

4. Hangszerek

Minél több hangszer, annál rosszabb. A hónalj alá csapott szinti vagy pergő erőltetett és szájbarágós. A kézben tartott hangszerek (fúvós, gitár) beleférhet, de mindenképp legyen ugyanannak a fotónak hangszer nélküli verziója, aztán még eldönthetitek melyik a jobb.

A jó zenekari fotóhoz még jó pár összetevő kell (ha van még ötleted, írd le a kommentekben), de ha ezekre odafigyelsz, máris jobb fotóid lehetnek, mint az átlagnak.

Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel? Iratkozz fel, hogy ne maradj le a blogbejegyzésekről:

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*