8 jelentős streaming platform, ahol még nincs fenn a zenéd!

Hála az internetnek, ma már egyre könnyebb eljuttatni a zenénket a világ minden részére. Viszont ebben csak részben segítenek a zenei disztribútorok (“aggregátorok”), akik a szokásos platformokra felteszik a zenéd: Spotify, iTunes/Apple music, Deezer stb.

Ezeken kívül jó pár olyan zenei oldal van, ahol még valószínűleg nincs fenn a zenéd, sőt még nem is hallottál róla.

A cikksorozat első részében az afrikai országok zenei patformjairól fogok írni.

Afrika talán most még jelentéktelennek tűnhet, ezért sokan figyelmen kívül hagyják, (például az alacsony fizetőképes közönség miatt.)

De ez egy óriási hiba, és ezt egyetlen képben fel lehet vázolni, hogy miért:

A következő 5 évben óriási növekedés lesz még a fejlődő országokban is, elsősorban az exponenciálisan fejlődő technológia miatt. A napelemek ára exponenciálisan csökken, a számítógépek/okostelefonok ára szintén exponenciálisan csökken stb. Az internet nemsokára tényleg ott lesz MINDENKI zsebében. Ráadásul több milliárdos közönségekről beszélünk, akik még csak a következő években fognak csatlakozni a világhálóhoz.

8 zenei platform Afrikában, ahova érdemes feltenned a zenéd:

1. Simfy Africa

A Simfy Africa 2010-ben indult, és ma már 27 millió dal van a gyűjteményükben, mindenféle műfajban. Érdekes módon a zenék 95%-a külföldi. A streaming platform Nigériában és Dél Afrikában elérhető, ahol a felhasználók két hétig ingyen kipróbálhatják a szolgáltatást.

2. Spinlet (Nigéria)

2006-ban Finnországban alapították, de később nigériai befektetők felvásárolták a céget. 2011-ben indították Nigériában, és 2013-ra 650.000 felhasználójuk volt. Leginkább Afrobeat, gospel, dancehall, Fuji, Highlife, Hip-Hop, Hiplife, House, Jújú, Kwaito, Reggae, RnB és Traditional zenéket találni az oldalon, elsősorban helyi zenészektől, de nem kizárólag.

3. Tigo (Tanzania/Ghana)

A Tigo valójában a legnagyobb telekommunikációs cég Tanzániában, több mint 8 millió regisztrált felhasználóval a rendszerében. A Millicom nevű multinacionális cég tulajdonában van, akik 44 latin-amerikai és afrikai országban vannak jelen. 2013-ban indította a streaming szolgáltatását Latin-Amerikában, és azóta Kolumbia legnagyobb streaming szolgáltatója. 2014 óta elérhető Ghanaban és 2015 óta Tanzániában. A Tigo rendszerében 36 millió dal van (a Deezerrel együttműködve). Nagy hangsúly fektet a helyi zene támogatására, ezért gyakran frissítik az adatbázist új afrikai zenékkel.

4. Mdundo (Kenya)

2012-ben indult Kenyában, 2015-re már 6000 zenész regisztrált a platformon. Az oldal a bevételek 70%-át fizeti ki a zenészeknek, amik részben előfizetésekből, részben pedig reklámokból van.

5. Vuga (Nigéria)

2013-ben alapították Nigériában, a felhasználók elsősorban USA-ból, Angliából, Hollandiában, Nigériából, Kenyából és Dél Afrikából látogatják az oldalt.

6. Mziiki (Tanzánia)

A Mziiki egy ingyenes streaming szolgáltató Tanzániában, a cég székhelye Szingapúrban van. Leginkább afrikai előadók zenéi vannak fenn, de nem kizárólag.

7. Mkito (Tanzánia)

A tanzániai székhelyű cég 2014-ben indult, a felhasználók a zenék 90%-át ingyen letölthetik, a másik 10%-ot megvásárolhatják. A Mkito bevételei hirdetésekből vannak, amiket a zenék lejátszása előtt bejátszanak – hasonlóan a Youtube in-stream videó hirdetésekhez.

8. Las Gidi Tunes (Nigeria)

A Las Gidi Tunes 2014-ben alapították Nigériában, elsősorban nigériai előadók, és a szomszédos országok előadóinak zenéi vannak fenn. Az oldalon a zenehallgatás mellett közösségi funkciók is vannak, például a felhasználók lejátszási listákat hozhatnak létre, és oszthatnak meg. Az app teljesen ingyenes.

Szeretnéd feltenni a zenéd ezekre az oldalakra, és segítségre van szükséged? Írj az info@zeneimarketing.hu email címre és segítek!