Hogyan promótáld a zenéd szakmabelieknek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amikor szakmabelieknek promózod a zenéd (újságírók, kiadó, szervező, rádió stb.), van néhány dolog, amire oda kell figyelned, ha eredményt szeretnél elérni.

Egy újságíró fejtette ki nemrég erről a véleményét:

“Egyszer kaptam postán egy CD-t, amin zenék voltak. Egy otthon megírt CD volt, amire filctollal egy név és telefonszám volt írva. Kicsit meghökkentett a küldemény, több dolog miatt is.

Gyanítom az illető azért küldte nekem a CD-t, hogy meghallgassam, de ezt leszámítva fogalmam sem volt, hogy mit akart tőlem. Néhány gondolat merült fel bennem: Ki ez? Mit akar tőlem, hogy mit csináljak, miután meghallgattam a zenéjét?”

Néhány tipp, hogyan promózd a zenéd szakmabelieknek:

1. Tudd, hogy kinek küldöd, és hogy MIÉRT 

Rengeteg zenész csinálja, hogy körlevélben elküldi a zenéjét fűnek-fának, abban a reményben, hogy majd valaki “segít” nekik, és ezáltal hirtelen sikeresek lesznek.

Ez a dolog egyszerűen nem működik.

Tudnod kell, hogy kinek küldöd, de azt még jobban kell tudnod, hogy az illető miben tud neked segíteni konkrétan! 

Ha csak úgy kiküldesz egy sablon levelet egy rakás embernek – csak azért, mert neked ez kényelmes – az semmiben nem fog téged előbbre vinni.

Igen, utánanézni, “lenyomozni” konkrét személyeket, akik segíthetnek neked, sokkal melósabb, viszont egy darab névre szóló, jól célzott üzenet sokkal többet ér, mint ezer kiküldött céltalan sablon levél. 

2. A bemutatkozásod profi legyen

Az amatőr és hanyag hozzáállás nem fogja lenyűgözni az embereket, nem leszel “menő” a szemükben csak azért mert művész vagy.

Egyszerűen csak amatőr és hanyag leszel a szemükben, ami csökkenti az esélyét annak, hogy egyáltalán meghallgassák a zenéd.

A filctollal ráírt otthoni CD-vel sem fogsz túl sok sikert elérni. Az első vizuális benyomással akár örökre eláshatod magad, ha az amatőr.

3. Ne küldj csatolt fájlokat (mp3) az emailben

Ha csak valaki korábban nem kért meg erre, ne csatolj soha fájlokat, pláne nem kéretlenül. A csatolt fájl akár egyenes út lehet ahhoz, hogy a SPAM mappába tegyenek. Egy első, bemutatkozó levélben mindig valamilyen streaming link legyen a zenédhez: Soundcloud vagy Youtube.

Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel? Iratkozz fel, hogy ne maradj le a blog bejegyzésekről:

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*