Ha zenész vagy, és te is így gondolkodsz, nagy bajban vagy!

Marshall_Tucker_Band_on_the_4th

Nem olyan régen egy zenész társunk megosztott egy blog bejegyzést, ami meglehetősen népszerű volt a zenészek körében, rengetegen megosztották, és helyeselték.

Röviden a bejegyzés arról szól, hogy már nem koncertezik túl sokat, mert a klubok nem fizetik meg eléggé, pedig egy zenészt meg kellene fizetni, és további indok volt még, hogy neki milyen költségei voltak (benzin, próbaterem stb.)

Jó pár évvel ezelőtt én is itt tartottam, és én magam is bólogattam volna erre, megosztottam volna a bejegyzést. Amikor még semmit nem tudtam a zeneiparról, és a marketingről. Én is egy elkeseredett zenész voltam, aki nem tudta, hogyan lehet boldogulni.

Most hozzáteszem, hogy nem az ő személyét szeretném támadni, mert véleményem szerint az ország egyik legjobb zenészéről van szó.

Viszont ma már tudom, hogy ez egy nagyon fals szemléletmód, és ha te is így gondolkodsz, akkor nagy bajban vagy. 

Nem csak itthon jellemző ez a gondolkodásmód, külföldi zenészektől is olvastam már hasonló megnyilvánulásokat, aminek szintén az volt a lényege, hogy felsorolta milyen költségei vannak egy zenésznek (hangszerek, stúdió, próbaterem, weboldal, hirdetés stb.), és hogy emiatt a költségek miatt járna a zenésznek a magasabb gázsi.

A hiba ott van ezzel a gondolattal, hogy ez azt sugallja, hogy a zenész/a zene értékét a költségek határozzák meg. 

Ha egy ház felépítése 10 millió forintba került, de a piaci értéke csak 8 millió forint, akkor szerinted ki fog érte adni 15 milliót? Senki.

Mert a dolgok értékét nem az határozza meg, hogy mennyi volt a költségük. 

Téged is az alapján fizetnek meg, hogy mekkora értéket tudsz adni. És az érték (sajnos vagy nem sajnos) nem az, hogy mennyire vagy jó zenész. Hiszen az emberek zöme aligha tudja megállapítani a különbséget jó és rossz zene között.

Ha több pénzt akarsz keresni a zenéddel, akkor először tudnod kell, hogy mi az, amiért téged fizetnek (és akkor abból többet kell nyújtanod). 

Ha egyértelműen több értéket tudsz nyújtani, mint más a kategóriádban (például több embert tudsz bevinni a klubba), akkor majd több pénzt fognak neked fizetni.

És ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy milyen költségeid voltak.

Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel? Iratkozz fel, hogy ne maradj le a blog bejegyzésekről:

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*