Digitális keverő hihetetlen jó áron: RCF M18 teszt

Elsősorban monitorozás céljával vettünk egy digitális keverőt, és nagyon nem bántuk meg. Életem legjobb koncert “élménye” volt, mert hogy saját magamnak állíthattam be a monitoromat a színpadon… egy ipadről!

Az RCF M18, ahogy a nevéből is adódik, egy 18 csatornás digitális keverő. Meglepően kis méretű dobozka (9 x 34 x 18 cm!), aminek az az oka, hogy egyetlen egy fizikai poti sincs rajta! Kizárólag mobil készülékekről vezérelhető.

A vezérlője használható iPaden, iPhoneon és Android készülékeken is. Bár a telefon kijelzőjén is használható és jól látható minden, nekem az a tapasztalat, hogy inkább tabletről érdemes vezérelni, mert a nagyobb kijelzőn finomabban tudjuk állítani a potikat.

A keverő egy wifi routerként működik, amihez csatlakozunk, két beépített antenna van benne (ezért nem ajánlatos a tetejére pakolni), és egy harmadik külső antenna, ami biztonságossá teszi a jelátvitelt. A gyártó oldalán azt írják, hogy maximum 5 készülékről vezérelhető, és ezt szépen le is “teszteltük” első alkalommal a próbateremben, amikor is hatan rászabadultunk hat készülékkel… Sajnos össze is zavarodott a készülék, úgyhogy nagyobb zenekaroknál erre nagyon kell figyelni, hogy ötnél többen ne csatlakozzanak rá. (jelszóval lehet védeni a wifi csatlakozást)

A keverőbe egy pendrive-ot is csatlakoztathatunk, amiről lejátszani is tudunk (ha valaki backing tracket használna), vagy fel is vehetjük a koncertet!

Az első 8 csatorna XLR bemenet (az első kettő XLR/Jack), természetesen erre a 8 csatornára tudunk adni fantomot, amit külön tudunk ki-be kapcsolni az első négy és a második négy csatornán. Illetve a többi 10 csatorna Jack bemenet.

A Mix Remote app meglehetősen intuitív, tehát nem feltétlenül kell végignyálazni a használati útmutatót, hogy használni tudja az ember. Az appot egyébként bármikor le lehet tölteni Google Play vagy az iTunes storeból, és a keverőtől függetlenül offline módban is lehet próbálgatni.

A csatornák fölötti fogaskerékkel érjük el az adott csatornához tartozó beállításokat: preamp, gate, compressor, EQ, effektek, erősítő szimulátorok stb.

Hat aux van, de ha kizárólag monitorozásra használjuk a keverőt, akkor hét monitor csatornát is vezérelhetünk vele.

Összességében elégedettek vagyunk a cuccal, rendkívül kis méretű (egy kisebb hátizsákban elfér), és ár-érték arányban maximálisat nyújt. Óriási élmény, hogy a monitor arányokhoz nem kell mutogatni senkinek a színpadról, hanem én tudom vezérelni. Most hihetetlen kedvező áron kapni a Friendlyhouse oldalán itt:

https://www.friendlyhouse.hu/hu/studio/digitalis-keveropult/rcf-m18.html