Youtube bevételek zenészeknek

YouTube_logo_2013.svg

A 21-ik századi zenésznek már nem csak a hagyományos forrásokból lehet bevétele (koncertezés és lemez eladás), hanem már több olyan lehetőség is van, ami 10 éve még csak nem is létezett.

Az egyik ilyen a Youtube bevétel szerzési lehetőség. Bár tudjuk, hogy nem igazán lehet óriási vagyonra szert tenni Youtube-on (hacsak nem sikerül egy vírusvideót összehozni), mégis ez az egyik a sok lehetőség közül, amit érdemes kihasználni, mert a több forrásból származó kisebb bevételek összeadódnak.

Egy zenész Youtube-on alapvetően kétféleképpen juthat bevételhez:

1. Saját csatornára feltöltött videókból

A saját csatornára feltöltött videókból akkor lehet bevételünk, ha Youtube partnerekké válunk. Hogyan lesz bevételünk? A csatornánkra feltöltött videóinkra a Youtube hirdetéseket helyez el, és amikor valaki a hirdetésekre kattint, akkor a hirdetési bevételből mi is részesedünk.

Ebben az esetben a Youtube közvetlenül nekünk fizeti ki a jutalékot.

2. Mások által feltöltött videókból, amikben felhasználták a zenédet

Gyakran megesik, hogy a zenédet más tölti fel a saját Youtube csatornájára. (például egy rajongó). Ezekből a mások által feltöltött videókból is lehet bevételed.

A Youtube intelligens rendszere képes felismerni és azonosítani egy videóban elhangzó dalt. Ehhez az kell, hogy a zenénk benne legyen a Youtube rendszerében.

Sajnos jelenleg ezt a részét az előadók nem tudják saját maguk kezelni, hanem olyan cégeket tudnak megbízni a kezeléssel, akinek úgynevezett “Direct Licensing” szerződésük van a Youtube-bal. (pl. CDBaby)

Ha leszerződtél egy ilyen céggel, hogy beszedje a neked járó Youtube bevételeket, akkor a gyakorlatban ez történik:

Tegyük fel, például egy rajongó feltölt egy videót, amibe bele teszi a zenéd. Ekkor a Youtube felismeri a dalt, és hirdetéseket helyez az illető videójára.

Az ezekből származó bevételekből természetesen a Youtube és a közvetítő cég is leszedi a részét mielőtt kifizetné az előadót.

 Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel? Iratkozz fel, hogy ne maradj le a blogbejegyzésekről:

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*