A szuper sikeres emberek 3 titka

Mitől lesz valaki sikeres? Sokan azt gondolják, hogy a sikeres emberek így születnek, vagy nagyon szerencsések. Ez egyáltalán nem igaz. A sikeres emberek nem születnek sikeresnek, és nincs semmi olyan képességük, amit ne tudnál megtanulni.

A sikeres emberek úgy váltak sikeressé, hogy bizonyos szokásokat sajátítottak el. Néhány ilyen szokás a legfontosabbak közül:

1. A sikeres emberek minimalizálják a figyelemelterelő, zavaró tényezőket

Az egyik első lépés a siker felé, hogy felismerd a legnagyobb értéket: az időt. Elveszíthetsz vagy újra megszerezhetsz bármit, de az elvesztegetett időt soha nem tudod visszaszerezni.

Ahhoz, hogy hatékonyabb legyél, minimalizálnod kell az olyan időtöltést, amikor nem vagy hatékony. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag tanulással és/vagy dolgozással kell töltened minden idődet. A hangsúly itt a minőségen van.

A pihenés és a szórakozás ugyanúgy fontos és minőségi időtöltés (természetesen megfelelő arányban), viszont rengeteg olyan időtöltés van, ami nem igazán számít annak, hanem inkább csak elpazarolt idő.

Ilyen elpazarolt időtöltés lehet:

– a Facebook hírfolyam görgetése
– vicces videók nézegetése
– számítógépes/telefonos játékok
– hírek rendszeres olvasása
– TV nézés

Minőségi időtöltés

Munka vagy tanulással kapcsolatos:

– elolvasni egy könyvet, ami segíti a karriered
– dalt írni, gyakorolni, zenéket hallgatni inspirációnak, zenekari próba
– zenei videókat nézni, hogy ötleteket meríts
– fejleszteni valami pluszt a zenekarod weboldalán
– megtanulni valami új képességet, ami a zenekart segíti (pl. stúdió eszközök vagy videó vágás)
– oktató videókat nézni

Pihenéssel/szórakozással kapcsolatos:

– alvás
– sport
– nyaralás
– koncertre menni
– mozi, színház stb.
– akár egy sör mellett beszélgetni haverokkal

Vedd észre, amikor pazarlod az idődet. Gondold végig, hogy tényleg arra akarod-e pazarolni a szabadidőd (vagy épp a munkaidőd), hogy a Facebook hírfolyamot görgeted, vagy a menekültekről szóló hatszázadik cikket olvasod (amivel semmit nem tudsz kezdeni, maximum szorongsz egész nap a rossz hírek hallatán).

Korunk egyik legnagyobb addiktív hülyesége a Facebook. Bár egy jó marketing eszköz is egyben, mert sok embert elérhetünk rajta (de ezek az emberek soha nem lesznek sikeresek), de észre sem vesszük, és már rácuppantunk a hírfolyamra, és görgetjük. Totál időpazarlás.

Létezik viszont egy kiegészítő Chrome böngészőhöz, ami eltünteti a Facebook hírfolyamot, a többi funkciót viszont ugyanúgy tudod használni. Próbáld ki, észre fogod venni, hogy mennyivel több időd lesz fontosabb dolgokra. Katt ide, és telepítsd:

https://chrome.google.com/webstore/detail/news-feed-eradicator-for/fjcldmjmjhkklehbacihaiopjklihlgg

Ha leszoksz a fölösleges időpazarlásról, jóval több időd lesz olyan dolgokra, amik tényleg fontosak az életben akár pihenés, akár a zenei karrieredet építik.

 

2. A sikeres emberek soha nem hagyják abba a tanulást

A világ legsikeresebb embereiben egy másik közös dolog van: imádnak tanulni. Mert megtanulták, hogy a folyamatos önképzéssel jobb döntéseket tudnak hozni az életben. Az élet pedig döntések sorozata.

Ha olyanoktól tanulsz, akik nálad tapasztaltabbak, informáltabbak, te magad is jobb döntéseket fogsz hozni. Ha megtanulod azt, hogy a tanulást lehet élvezni, sokkal gyorsabban fogsz megtanulni új dolgokat.

Honnan tudsz tanulni? A régi, elavult felfogás szerint intézményekben, tanároktól, tanfolyamokon tanulunk. Ennek a kora már rég leáldozott. Az igazán sikeres emberek saját magukat képzik. Erre ma már rengeteg eszközünk van akár ingyen is.

– Youtube videók. Nem tudom, létezik-e még olyan szakma, amit ne lehetne Youtube videók által megtanulni. Najó, ez talán még túlzás, de nem kell sokat várni, hogy ez igaz legyen!

Egyszer egy ismerősömnek csempézni kellett a konyháját, és a szakember aki hívott, totál bénán csinálta meg. Hazazavarta a  “szakembert”, aztán Youtube-ról megtanulta, hogyan kell csempézni, és tökéletesen megcsinálta.

Számtalan olyan témát találsz, amiről ezernyi oktatóvideó van fenn: zeneelmélet, weboldal készítés, Photoshop, improvizáció, dalszerzés, stúdió eszközök használata stb. És mindez ingyen!

Könyvek.

– Weboldalak, blogok. 

 Nálad tapasztaltabb zenészek.

 

3. Mennyiség helyett minőség

Egy óriási tévhit, hogy a sikerért keményen és/vagy sokat kell dolgozni. Ez butaság. Rengeteg ember van, aki sokat és keményen dolgozik, mégsem lesz soha sikeres.

A sikeres emberek nem keményebben dolgoznak mint a többiek, hanem hatékonyabban. 

Mit jelent ez konkrétan? Ugyanazt a munkát kevesebb idő alatt elvégezni. Hogyan lehetsz hatékonyabb? Néhány példa.

– Delegálás. A sikeres céges, vállalkozások vezetői delegálnak. Ez azt jelenti, hogy bizonyos munkákat kiadnak másoknak.

Például: lehet, hogy össze tudsz dobni Photoshopban egy jó lemezborítót ha elszöszmötölsz vele hetekig, de ha kiadod egy profi grafikusnak a munkát, ő sokkal gyorsabban és jobban megcsinálja, neked pedig nem kell vele hosszú órákat, napokat, heteket eltöltened = hatékonyabban, gyorsabban megoldod a problémát, időt nyersz, mert nem te foglalkozol vele 100%-ban.

A delegálás NEM azt jelenti, hogy átadod a kormányt és a felelősséget. A felelősség mindig a vezetőé, a kiadott munka a vezető irányítása alatt, az ő instrukciói alapján folyik.

Sok zenész él abban a tévhitben, hogy talál valakit, aki helyette megcsinálja a marketinget, koncertszervezést, menedzselést… ez nem delegálás, hanem a felelősség és a munka alól való kibújás.

A delegálásnál nem komplex feladatokat adsz ki, hanem a nagyobb feladatokat kisebb részmunkákra osztod fel, és ezeket adod ki.

– Automatizálás. A mai digitális és online világban rengeteg munkát automatizálhatunk szoftverekkel, ami sok munkát levehet a vállunkról, és időt spórolunk vele.

Egy példa: feltettem erre a weboldalra egy olyan kiegészítőt, hogy ha megírok egy cikket, a weboldalam automatikusan megosztja a cikket Facebookon és Twitteren.

Ez csak egy apró példa, és ezzel persze csak pár perc munkát spórolok meg, de minden ilyen apró dolog számíthat, mert ezek a pár percek összeadódnak. Minél több dolgot automatizálsz szoftverrel, annál hatékonyabb vagy, mert időt spórolsz meg.

Másik példa az automatizálásra: A Facebook oldaladon használod már az automatikus posztolást? Ha még nem, akkor nem vagy elég hatékony. A Facebookon nem csak valós időben posztolhatsz tartalmat, hanem időzítheted a posztjaid… bármikorra! Előre beállíthatsz rengeteg automata posztot (mondjuk kétnaponta), és így akár hónapokig nem kell a Facebook posztolással foglalkoznod – maximum ha valami aktuális dolgot meg akarsz osztani.

Készült egy fotósorozat a zenekarról? Ne oszd meg az összes fotót egyszerre! Válaszd ki a 15 legjobb fotót, és tedd időzített posztolásra, hogy 3-4 naponta legyen kiposztolva egy fotó. Két hónapig menni fog az automatizált fotó posztolás úgy, hogy hozzá sem kell nyúlnod, és ezzel így még több embert is érsz el, mintha csak egy posztban tennéd ki az összeset egyszerre.

Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel, nagyobb ismeretséget szerezni? Iratkozz fel hírlevelünkre, mert vannak tippek, amiket CSAK emailen küldünk ki, a blogba nem kerülnek ki.

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*