A befutott zenekar mítosza

A siker soha nem jön egy nap alatt.. vagy mégis? Megtörténik-e a hirtelen “befutás” egy zenekar életében? Persze… az esetek 0.0001%-ában megtörténik.

De akkor mért mindenki csak erről beszél? A hirtelen befutott zenekar történetek valószínűleg azért annyira népszerűek, mert a média csak ezeket kapja fel, ennek van hírértéke, ez egy érdekes történet, amit lehet mesélni, és milyen jó ilyen sztorikat hallani.

Valójában a LEGTÖBB sikeres zenész egy hosszú és lassú pályán építette fel a karrierjét, kemény munkával, de ugye ez nem olyan bulváros történet.

Miért NE kívánd a hirtelen befutást 

Persze, létezik olyan, hogy valaki néha előjön egy vírusvideóval, és hirtelen világsztár lesz belőle, de ennek több a hátulütője, mint gondolnád.

Vannak a TV-s tehetségkutatón felkapott “sztárok”, a Youtube-on felfedezett sztárok, akiknek milliók nézték meg a videóját, de az esetek többségében ezek kihalnak. Miért?

Akik hirtelen ismertségre tesznek szert, azoknak rengeteg dolog hiányzik, ami egy zenei karrierhez kell.

Olyan dolgok, mint például:

– egynél több jó dal, vagy vicces videó
– a rajongók ismeretének hiánya, ezért nem tudják hogyan motiválják őket, hogyan kommunikáljanak velük
– üzleti tapasztalat, marketing, hogy tudják mi az ami működik, és mi az, ami nem

Ezek a dolgok akkor jönnek, ha idővel, tanulással és munkával felépíted a zenei karriered. Amikor azt gondolod, hogy épp semmi nem történik az erőfeszítéseid ellenére, akkor valójában a legfontosabb képességeket fejleszted ki magadnak, amik egy sikeres zenei karrierhez szükségesek. 

Például ha ma meghívnának egy TV show-ba, tudnál-e úgy élőben előadni, profi módon mozogni a színpadon, profi módon interjút adni az egész ország-világ előtt, hogy ne égesd le magad? Ha most kezdted a zenei karriered, akkor valószínűleg nem.

Legyél hálás, hogy ezeket a képességeket addig gyakorolhatod, amíg nem néz az egész világ.

Sok zenész arra vár, hogy felfedezzék őt, egy menedzser, egy kiadó, és majd ők felkarolják, lemezszerződése lesz stb.

Ahelyett, hogy erre az “egy esélyre” várnál, rengeteg dolgot tehetsz annak érdekében, hogy előre mozduljon a zenei karriered.

Személyes célokat kell kitűznöd magadnak, gyakorolni a hangszereden, vagy képzeni a hangod, jobban megtanulni a dalokat, fejleszteni a saját hangzásod, koncertezni, jobb dalokat írni, rajongókat gyűjteni a zenekarnak…

Ezek az apró, de fontos lépések hosszú távon óriási fejlődést jelentenek. A “befutás” a zeneiparban nem egy éjszaka történik, nem egy sprint, hanem sokkal inkább egy maraton.

Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel, megélni a zenélésből? Ne maradj le az új blog bejegyzésekről, iratkozz fel:

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*