6 dolog amit tudnod kell, ha bakelit (vinyl) lemezt akarsz kiadni

Sokan vagyunk – akár zenészek, akár zenerajongók – akik még mindig szeretjük a vinyl (bakelit) lemezeket. Az utóbbi időben pedig azt is tudjuk, hogy újra felkapott lett ez a formátum, és több helyen újrakezdték a gyártását.

Bakeliten megjelentetni a lemezed igazán különleges, de néhány dologgal érdemes tisztában lenni, ha ezt a formátumot választod.

1. A gyártási idő hosszabb

Ez a promóció időzítése szempontjából lehet fontos. Fizikai CD-ket viszonylag gyorsan legyártanak ma már, viszont a bakelit nyomása lassabb folyamat. Már csak azért is, mert Magyarországon nem nyomnak már hanglemezt, illetve az a kevés külföldi gyár igencsak el lett árasztva megrendelésekkel most, hogy újra felkapott lett a vinyl. Általában 4-8 hetet ígérnek a gyártásra, de ehhez még hozzá jön a szállítás, ami ugye külföldről jön.

2. Figyelni kell a játékidőre

A vinyl lemezeknek más az időlimitje mint a CD-nek. A CD-vel ellentétben a hanglemezeknél pl. a basszus és a hangerő is befolyásolja, hogy mennyi fér egy lemezre. A több mély és a több hangerő nagyobb helyet foglal, ezért időben kevesebbet enged meg a lemezen.

3. A masternek vinyl-késznek kell lennie

Érdemes olyan emberre bírni a keverést/materelést, aki vinylre szokott készíteni mastereket. Netről is össze lehet szedni az infókat a részletekről, hogy hogyan érdemes vinylre keverni, de sokkal gyorsabb és praktikusabb egy olyan emberrel megcsináltatni, aki már rutinos ebben.

4. Számít a számsorrend

A CD-vel ellentétben itt számít a számsorrend. Mivel a hangerő befolyásolja a játékidőt, ezért azt szokták tanácsolni, hogy a hangosabb dalok kerüljenek a lemez elejére, ezzel azt is el lehet kerülni, hogy torzulás legyen a lemez vége felé, ahol a tű közelebb kerül a lemez közepéhez.

5. A gyártási árat befolyásolja a lemez színe, vastagsága és a darabszám

Könnyű elragadtatni magad, hogy milyen szép a színes vagy fehér színű hanglemez, milyen jó a 180 gramm, de minden ilyennel csak drágul a gyártási költség, és nem túl költséghatékony, pláne ha kis darabszámban gyártasz le lemezeket.

6. Van egy minimális gyártási darabszám 

A legtöbb helyen több száz darabszámtól indul a gyártás, de a legkevesebb lemez amit legyártanak az 100 darab. Ez a mennyiség viszont nem biztos, hogy költséghatékony. Nagyjából 350.000 forinttól indul 100 darab legyártása, és ennek a költségnek nagyjából a fele a master lemez vágása, amivel nyomják a lemezeket.

 

Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, mert lesznek hasznos tippek, amiket csak emailben küldünk ki!

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*