15 Youtube csatorna, amit minden zenésznek követnie kellene

Azt gondolom, hogy a Youtube-nak van a világon a legrosszabb márkapercepciója. Vagyis az emberek többségének a fejében teljesen más van a Youtube-bal kapcsolatban mint a valóság, és nincsenek igazán tisztában azzal, hogy mennyi értékes tartalom van a videómegosztó oldalon.

A többség valószínűleg azt gondolja, hogy a Youtube kizárólag szórakozásra van: macskás videók és zenehallgatás. Természetesen a videók túlnyomó része a vicces vagy bugyuta tartalmat képviseli, de emellett felfoghatatlan mennyiségű értékes oktatóvideó is van az oldalon.

Ráadásul ezeket a hasznos tartalmakat teljesen ingyen tudjuk megnézni.

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem 15 olyan Youtube csatornát, amit szerintem minden zenésznek követnie kellene.

1. Adam Neely

Egy igencsak népszerű Youtube csatorna egy amerikai zenésztől. Zenélésről, a zenész létről és egyéb érdekfeszítő gondolatokról, amik ehhez kapcsolódnak.

2. David Bruce composer

Egy angol zenész, zeneszerző, aki szintén nagyon érdekes és izgalmas szempontból közelíti meg és elemzi a zenéket, zeneszerzést.

3. Nahre Sol

Egy nagyon jó amerikai zongorista-zeneszerző hölgy, aki erős komolyzenei alapokkal rendelkezik, de sokat kísérletezik különböző könnyűzenei műfajokkal is.

4. Vox

A Vox alapvetően nem kizárólag zenei csatorna, viszont van egy zenei sorozatuk, amit zenészeknek KÖTELEZŐ megnézni, annyira jó.

5. Sideways

Egy szintén amerikai csatorna, ami elsősorban filmzenéket elemez. Ha érdekel a filmzene komponálás, akkor mindenképp nézd meg, de ha nem tervezed hogy filmzenéket fogsz írni, akkor is érdemes nézni, mert baromi érdekes.

6. Learn Jazz Standards

A csatorna neve elég beszédes (bár eléggé gyenge márkanév választás). Ha szeretnél többet tanulni jazzről, improvizációról, akkor nagyon hasznos videókat találsz ezen a csatornán.

7. Berklee Online

Talán nem kell bemutatni a népszerű zenei intézményt, sok sikeres zenész került ki a Berklee-ről. Viszonylag rövid videókban tesznek fel tippekkel. Akkor is érdemes lehet végignézni a videókat, ha valaki tervezi hogy ott tanuljon, így ízelítőt kap abból, hogy milyen jellegű oktatás folyik ott.

9. Rick Beato

Néhány éve egy vírusvideó futotta be az egész internetet, amiben egy 8 éves kisfiú háttal állt a zongorának, az apja rákönyökölt a zongorára, a kisfiú pedig azonnal és pontosan megmondta hogy milyen hangok vagy akkordok szólnak. Ez Rick Beato és a fia volt. Beatonak van egy elmélete, miszerint az abszolút hallást tanulni/fejleszteni lehet, de kizárólag 2 éves korig. Két éves kor után már nem lehet megtanulni. Beato mindkét gyerekének abszolút hallása lett. Emellett a Youtube csatornáján nem csak ezzel foglalkozik, hanem zeneelmélettel, könnyűzenével, dalokat elemezget sávonként és hasonló témákkal foglalkozik.

10. 12tone

A csatorna elsősorban dalszerzéssel foglalkozik, és dalokat elemezget ki ilyen szempontból.

11. Rolling Stone

Az ismert zenei magazin Youtube csatornája, ahol nem csupán bulvár tartalom van, hanem zenészek is megszólalnak, ebben a fenti videóban pl. Charlie Puth beszél a dalszerzés folyamatáról.

12. Hangfoglaló Program

Méltatlanul kevés nézettsége és feliratkozója van ennek a csatornának, pedig érdekes előadások kerülnek fel, ráadásul magyarul. Ebben a fenti videóban például Beck Zoli beszél a dalszerzésről.

13. Dalfutár

Hajós András csatornája, ami korábban a TV-ben ment, de nemrég a Youtubera költözött át.

14. Artisjus

Szintén meglepően kevés nézettsége van az Artisjus Youtube csatornájának, pedig ide is érdekes, teljes előadások vannak feltöltve. Én azért szeretem, hogy feltöltik ezeket, mert én általában nem tudok elmenni élőben ezekre az előadásokra, így bármikor megnézhetem, amikor nekem jó.

15. Two Cents

Ez ugyan nem zenei témával foglalkozó csatorna, de azt gondolom, hogy a személyes pénzügyek (és a vállalkozás pénzügyei) extrém fontosak egy zenésznek. Hiszen pénz nélkül semmilyen zenei project nem tud működni. A zenei marketing tananyag legújabb kiadásában már komoly fejezetet szenteltem a témának, ami óriási segítség lehet, hogy sikeresebb legyél pénzügyileg. Viszont erről a csatornáról teljesen ingyen kapsz hasznos pénzügyi tippeket.