4 dolog amit megtanulhatsz David Bowie-tól

David Bowie-ról most nagyon sokan írnak, megemlékeznek mit jelent nekik a zenéje, munkássága. Azt gondolom, hogy függetlenül attól, hogy hallgattad-e a zenéjét, követted-e a munkásságát, te is és minden zenész tanulhat tőle néhány dolgot.

  1. Nem kell mindenkinek megfelelned (nem tudsz)

Az egyik leggyakoribb hiba a zenekaroknál, hogy “populárisak” akarnak lenni, és azt akarják, hogy mindenkinek tetsszen a zenéjük.

A világon NEM LÉTEZIK olyan zene, ami mindenkinek tetszik.

Ha mindenkinek meg akarsz felelni, akkor senkinek nem fog igazán tetszeni amit csinálsz.

A másik része ennek az az általános tévhit, hogy “rétegzenével” nem lehet igazán sikereket elérni, mert kevesen szeretik. Ez egy óriási téveszme, ugyanis ennek pont az ellenkezője igaz.

Egy rétegzenével (már a nevében is benne van), van egy réteg, akikhez szól a zenéd! Ez egy óriási ajándék, mert tudod, hogy ott van az a csoport, akiknek szól, és akik erősen kötődnek ahhoz amit csinálsz. Én ezt a saját bőrömön érzem, mert én is “rétegzenét” csinálok.

David Bowie zenéje sokaknak nem tetszett… na és? másik X millió ember meg imádta!

2. Nem kell virtuóznak lenned

A zenei intézményekben mindig azt sugallják, hogy a legjobbnak kell lenned a hangszeren, virtuóznak stb. Az általam legnagyobbra tartott zenészek mint pl. Sting, Chet Baker, bár eléggé kompetensek a saját hangszereiken, mégsem mondanánk igazán virtuóznak őket, sőt még legjobb énekesnek sem!

Mégis ezek a zenészek rám óriási hatással voltak, olyan mélységet hordoznak a zenéjükben.

Ugyan David Bowie fan soha nem voltam, ugyanúgy rá sem úgy gondolunk, mint egy hangszer virtuózra. A művészet nem sport, hogy gyorsaságban mérjük.

“A kevesebb néha több.” – Miles Davis

3. Nem kell trendeket követned

Ha pont úgy akarsz szólni, mint az a zenekar, aki épp népszerű, az egy óriási baklövés.  Egy olyan területen, ahol már valaki sikeres, SOKKAL nehezebb labdába rúgni… főleg ha az az illető már benne van a köztudatban.

Ezt hívják az üzleti életben vörös óceánnak, ahol vérre menő harc megy. Kék óceán pedig az, ahol még senki nincs, tehát nincs verseny. Egy kék óceánon SOKKAL könnyebb érvényesülni, mert nincs versenytárs.

David Bowie soha nem követte a trendeket, sőt ő hozta létre őket!

4. Nem baj, ha különc vagy

Sőt, ami azt illeti, erről még tudományos felmérés is készült. (Pl.  Van Gogh festményét pozitívabban értékelték azok az emberek, akik azt az infót is megkapták, hogy a festő levágta a saját fülét.)

Bowie a különcségét maximálisan kiemelte, és ettől egyrészt karaktere volt, ami a márkáját erősítette, másrészt azok az emberek, akik szintén különcnek érezték saját magukat, azonosulni tudtak vele.

Szeretnél több pénzt keresni a zenéddel? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, mert lesznek hasznos tippek, amiket csak emailben küldünk ki!

E-mail cím:*
Hozzájárulok, hogy hírlevelet kapjak:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*