Könyvkritika: The Addiction Formula

Ha keresgéltél már Youtube-on dalszerzés témában (angolul), akkor szinte biztos, hogy találkoztál a “Holistic Songwriting” Youtube csatornával. Egy német fickó készíti a videókat, és ahogy a címből is sejteni lehet, dalszerzéssel foglalkozik.

Van egy (angol nyelvű) könyve is The Addiction Formula címen, amit nagyjából két éve meg is vettem, erről a kiadványról írok most véleményt.

Megmondom őszintén, hogy amikor elolvastam a könyvet, akkor rögtön írni akartam róla egy cikket, de azért nem írtam, mert nem szeretek negatív kritikát leadni – márpedig erről a könyvről nem sok pozitívat tudok mondani…

De vannak érdekes tanulságok, ami miatt érdemes beszélni róla.

Maga a Youtube csatorna nagyon szépen fel van építve, és meglehetősen sikeres is, ahogy az látszik a feliratkozók számából. Jelenleg 300.000 feliratkozója van, és van olyan videó, amin majdnem egymillió megtekintés is van.

Tehát teljesen profin, tudatosan van felépítve a marketing – érdemes megnézni a videók thumbnailjeit, mennyire figyelemfelkeltőek.

Szerintem a csatorna sikere főleg abban áll, hogy nem sokan foglalkoznak a témával, azaz dalszerzéssel, pláne nem a modern mai pop zenék tekintetében.

Meg is rendeltem a könyvet, mindennel együtt 7600 Ft-ot fizettem érte, és meglehetősen izgatottan vártam a csomagot, annyira felhájpolt maga a Youtube csatorna és a téma.

Viszont a könyv tartalmilag annál nagyobb csalódás volt!

Az egész könyv arról szól, hogy van a fickónak egy elmélete a dalok “energia ívével” kapcsolatban, de ezen kívül nulla konkrétum. Ha dalszerzésről szeretnél tanulni, akkor ebből a könyvből biztosan nem fogsz. A dalok három alappillére (dallam – akkordmenet – dalszöveg) szinte szóba sem jön, egyetlen egy konkrét zenei példát nem látunk a könyvben, egyetlen egy akkordfordulatot sem, egy nyomorult kottaképet sem.

Úgy éreztem magam, mint aki befizetett egy autószerelő tanfolyamra, és egy éven keresztül arról szólt volna a tananyag, hogy milyen színárnyalatokra festhetjük az autónkat, de a motorháztető alá soha nem néztünk be.

Ha megnézzük a könyv értékelését a különböző felületeken (pl. Goodreads, vagy Amazon), akkor rengeteg pozitív értékelést láthatunk. Amazonon 5 csillagból 4-es átlagot kapott! Amiből azt gondolhatnánk, hogy ez egy remek könyv, de minimum átlagon felüli.

A probléma ezzel, hogy ezerféleképpen lehet hamis értékeléseket kreálni, azaz kamu 5 csillagokkal felturbózni az értékelést. Ezért talán jó módszer lehet (akár étteremről, hotelről, akár könyvről nézünk értékeléseket), hogy olvassuk el a legrosszabb értékeléseket.

Ha azt látom, hogy valaki azért adott 1 csillagot az étteremnek, mert mondjuk nem volt élére hajtva a szalvéta, akkor az nyilván komolytalan. De amikor többen is 1-esre értékelik, és részletesebben kifejtik, hogy nem jó a minőség, akkor az már árulkodó jel.

Néhány vélemény az Amazonról, magyarra fordítva:

“Néhány alap koncepción kívül semmi nincs benne. Nem is igazán dalszerzésről szól. Nem feltétlenül kerestem titkos receptet, de ez egyértelműen nem az. Az ingyenes tartalmai elég jók, de szinte átverésnek érzem ezt a könyvet. Bárcsak visszakapnám a pénzem (és az időmet).”

“Megvettem ezt a könyvet, elolvastam borítótól borítóig. Értéktelen. Egy sikeres dalszerző vagyok, és azt gondoltam, hogy tanulhatok ebből egy-két dolgot. Egyet sem. Gyengén megírt, sok hiba, sok nonszensz. Ez nem egy dalszerző könyv, ez egy produceri könyv, és nem valami jó abban sem. Hogy kapott ez a könyv pozitív értékeléseket? Valami nem stimmel itt. A könyv értéktelen, és olyan érzés, mintha a fickó harmadik nyelve lenne az angol. Felhúzom magam, amikor ilyen rossz könyv pozitív értékeléseket kap.”

Az első hozzászólással egyetértek – bárcsak visszakapnám a 7600 forintot, amit a könyvre fizettem! Pontosan ezért vállalok 100% pénzvisszafizetési garanciát az online tananyagokra, hogy ne áruljak zsákbamacskát. Ha nem vagy elégedett bármelyik tananyaggal, akkor visszakapod a pénzed.

Ha mégis nagyon meg szeretnéd venni ezt az amerikai könyvet, ne tedd, ingyen odaadom az én példányomat! Még a szállítási költséget is állom.

Aki megvette valamelyik online tananyagot, és elsőnek jelentkezik, ingyen megkapja a könyvet (ha szeretné egyáltalán megkapni ezután a fantasztikus kritika után 🙂 de ki tudja, lehet hogy te mást szűrsz le belőle, mint én). A könyv angolul van, ezért tényleg csak akkor jelentkezz érte, ha beszélsz is angolul!